Kom igång

Din väg till körkort

Ansök om körkortstillstånd

För att få börja övningsköra måste du ansöka om ett körkortstillstånd. Ansökan kan ske här och du måste ha fyllt 16 år för att kunna övningsköra. När du ska ansöka om ett körkortstillstånd krävs det att man gör en synundersökning och fyller i en hälsodeklaration. Synundersökningen (synintyg) kan du göra hos en optiker.

Börja köra på Trafikskola

Den första körlektionen bokar du in via vår reception. Antingen genom att ringa till receptionen eller genom att besöka oss på trafikskolan. Vår receptionist hjälper dig att ta det första steget och ge dig den information du behöver. Du kommer då bekräfta att din personliga uppgifter stämmer samt godkänna våra avtalsvillkor. Vi följer dataskyddsförordningen (GDPR).

Överningköra privat

När du beviljat körkortstillstånd får du börja köra hos oss på trafikskolan. Observera att ett giltigt körkortstillstånd inte ger dig rätten att köra privat med handledare. För att du ska kunna få övningsköra privat så måste du och din privata handledare genomgå en handledareutbildning för att på så sätt tillgodose er ett handledarbevis. Ansök om handledarskap här.

Planering av körlektioner och teori

När du kommer till oss första gången tar vi hänsyn till dina redan befintliga kunskaper. Vid första tillfället går vi tilsammans igenom vår utbildningsplan och diskuterar vilka utbildningsinsatser som är bästa för dig. Om du har kört mycket hemma innan och du har goda förkunskaper rekommenderar vi att du bokar in en testlektion med oss. Vårt mål är att så tidigt och så snabbt som möjligt ge dig en bra uppskattning i båda tid och kostnad för din utbildning.

Riskutbildningar del 1 och del 2

Riskutbildningen för B-körkort omfattar två delar och dessa är obligatorisk. Receptionen hjälper dig att planera in del 1 och del 2 i samband med din planering. Båda riskutbildningarna, del 1 och del 2, måste vara godkända innan du kan genomföra kunskapsprovet.

Del 1
Handlar om alkohol, andra droger, trötthet och riskfyllda beteenden i övrigt.

Del 2
Handlar om hastighet, säkerhet och körning under särskilda förhållanden.

Utbildningskontroll och omkörningslektion

Mot utbildningens slut planeras en utbildningskontroll in.

Utbildningskontrollens syfte är att låta en annan lärare göra en bedömning av elevens nuvarande körutbildning. Eleven kan se detta som en möjlighet att ”låtsas att det är en uppkörning”. Läraren kommer under utbildningskontrollen vara mycket sparsam med att hjälpa eleven. Istället kommer instruktionerna handla mer om vart eleven ska. Elevens uppgift är att köra så självständig som möjligt utan hjälp.

Utbildningskontrollen är ett sätt för lärarna att kunna jämföra om de tycker att eleven kommit tillräckligt långt i sin utbildning för en uppkörning eller om eleven behöver boka fler tider eller köra mer hemma.

Kunskapsprov och körprov

När du börjar bli klar med din körkortsutbildning, bokas kunskapsprov och körprov vid samma tillfälle. Proven utförs med några veckors mellanrum på grund av att det är svårt hitta teori och uppkörning tider. Kunskapsprovet är den delen du gör först och kräver att båda riskutbildningarna är genomförda innan. Körprovet är den andra delen och kräver att du har ett godkänt kunskapsprov innan du får genomföra det.

Kontakta Oss

Ring oss för att planera din körkorts utbildning.